Server kurulumu (Xampp 1.7.7)
Server kurulumu makalesi ile herkese merhaba. Bu yazımız da sizlere sıfırdan bir Server kurulumunu ve modem ayarlarını anlatacağım. Öncelikle bilmenizi isterim ki Windows 7 üzerine yapacağımız bu Server kurulumu işlemi bilgilendirme amaçlıdır.. Bu makalede anlatılanları yaparak istediğiniz web sitesini kişisel bilgisayarınızdan yayınlayabilirsiniz ancak, bir kişisel bilgisayar (masa üstü yada laptop) düşük hitli kişisel bir siteyi çalıştırabilir.. Yüksek hitli (çok ziyaretçisi olan) bir web sitesini maliyeti düşürmek için burada anlatılanları kullanarak yayınlamak çok riskli bir iştir. Bilgisayarınız çökebilir veya sitenize şu an ki konumda 8 M/bit altı bir internet ile Server kurulumu yaptığınız siteye ulaşılamayabilir.. Yada siteniz güvenlik tehditleri yüksek olur..
Tabi bu uyarılar sadece sunucu kurulumunu öğrenmek isteyen arkadaşlar içindir.. Profesyonel web adminler için zaten söyleyecek sözümüz yok onlar olayın mutlaka farkındadırlar. Eğer kurulum konusunda herhangi bir sorunuz olursa yorum bırakarak yanıt alabilirsiniz.. Server kurulumu için Xampp programının Nisan 2012 itibariyle son sürümü olan 1.7.7 / VC9 kullanacağız.. Program windows tabanlı olduğu için tüm windows sürümlerine rahatlıkla kurulabilir..
Server kurulumu (Xampp sunucusu)
Öncelikle gerekli programımızı daha öncede söylediğimiz gibi Xampp 1.7.7 yazılımını buradan ücretsiz indiriyoruz.. İndirdiğimiz exe dosyasına Server kurulumu başlatmak için çift tıklıyoruz.. Karşımıza altta ki resimde gördüğünüz dil seçim ekranı geliyor (son sürümde yalnız İngilizce mevcut) Ok butonuna tıklayıp sunucu kurulumu başlatıyoruz.
Evet Ok dedik ve karşımızı Server kurulumu ilk aşaması çıktı öncelikle resimleri takip ederek Xampp yerel kişisel sunucumuzu (Private server) kurulumunu yapıyoruz..
Yükleme klasörünü seçip Next diyerek kuruluma devam ediyoruz..
Karşımıza hemen Server kurulumu işleminin beraberinde kurulmasını istediğimiz eklentileri soruyor ve bizde Msql sunucusu ve Apache web sunucusunu işaretleyip Next yani ileri diyerek kuruluma devam ediyoruz….
Server kurulumu işlemimiz yani Xampp 1.7.7 yazılımı yükleniyor..
Server kurulumu nun ilk aşaması olan Xampp yazılımının yüklenmesi bitti Finish diyerek bitiriyoruz. Ve bize Windows 7 bir uyarı veriyor! Sunucuya çalışma yani veri giriş ve çıkışı (Geniş çaplı WAN (www)) izni istiyor. Erişime izin veriyoruz..
Sonunda xampp Server kurulumu bitti ve bize çalışayım mı şimdi diye soruyor 🙂 evet diyerek çalıştırıyoruz ve sağ tarafta gördüğünüz Xampp kontrol paneli geliyor.. Buradan dilediğiniz programları çalıştırabilir yada durdurabilirsiniz.. Bu aşamadan sonra yerel sunucumuz hazırdır.. Yapmamız gereken yerel sunucuya girmek vede modem ayarlarını yapıp web üzerinden yayına açmak ….
Server kurulumu yönetim
Web tarayıcımızın adres satırına http://localhost yada http://127.0.0.1 yazarak yerel sunucumuza giriş yapıyoruz.
Bu aşamada dilimizi seçip yönetim panelini açıyoruz.. Aşağıda ki resimde gördüğünüz gibi;
1 – Sunucumuzun şu anki durumu ve çalışan programlarımızı görmek için tıklıyoruz..
2 – Burada Server kurulumu ile birlikte kurduğumuz son sürüm Php bilgilerimizi görebiliriz..
3 – Burdan da phpMyAdmin veritabnı yönetimini ve MySql veritabanları’nı kontrol edebiliyoruz..
Yayınlamak istediğimiz dosyaları yani web sitemizin içeriğini aşağıda ki resimde gördüğünüz gibi C:\xampp\htdocs yolunu takip ediyor ve dosya kaynağımızı açıyoruz..
Evet arkadaşlar Server kurulumu işlemimizi bitirdik ve dosyalarımızı da nereye koaycağımızı da öğrendik. Şimdi geriye kaldı modem ayarlarımızı yapmak ve sunucumuzu internete açmak..
Server kurulumu modem ayarları
Öncelikle modem ayarlarına girmek için modemimizin yönetimini açıyoruz.. Modem konusunda daha fazla bilgiye ihtiyacınız varsa Modem kurulumu makalesini inceleyin.. Resimde gördüğünüz gibi sırasıyla menülere tıklayıp resimde gördüğünüz ayarların aynısını yazın ve uygula butonuna tıklayın..
Evet arkadaşlar modem ayarlarını yaptık (Server kurulumu için)ve sunucumuz yayın yapmak için hazır. Myip.com sitesine girin ve IP adresinizi öğrenin.. Bu IP adresi ile (modeminizin bağlı olduğu bilgisayarlarda çalışmaz) sunucumuzu görebiliriz.. Şimdi site yayınlamak için ise ISS’dan (örn: ttnet) sabit ip adresi alıyoruz ve üst resimde gördüğünüz 192.168.1.2 yazan yeri aldığınız 2 adet IP adresinden birini yazıyoruz ve diğeri içinde bir adet ekiyoruz ve onuda kaydedip uygula diyoruz.. İşlem son olarak web sitemizin DNS ayarlarını yapmak için aldığımız IP adreslerini kullanarak alan adı yönetimine giriyoruz.. Dns yönetimi konusunda daha fazla bilgi almak için Dedicated Server nedir ve Dedicated Server ayarları makalesini inceleyin.. Unutmayın makalede anlatılan Ip adresleri için ttnet’den aldığınız IP’leri kullanacaksınız ki alan adınız (site isminiz) tıklandığında direk yerel sunucunuz açılsın ve ziyaretçiler site isminiz ile sunucunuzu gezebilsin..
Server kurulumu biterken;
Server kurulumu diğer bir deyişle de Xampp 1.7.7 private sunucu kurulumu işlemini burada bitiriyoruz.. Server kurulumu sırasında hata ile karşılaşır yada anlamadığınız, takıldığınız yer olursa yorum bırakmanız yeterlidir. Aklınızda bulunsun Server kurulumu sırasında hata ile karşılaşırsanız ve hatayı bildirmek isterseniz, karşılaştığınız hata ile birlikte nerede karşılaştığınızı da lütfen yazın. Saat 00:18 oldu ve benimde kafa karma karışık oldu lafı daha fazla uzatmadan umuyorum ki Server kurulumu makalem işinize yarar, Allah’a emanet olun..
Türkiye’nin en iyi cialis satış sitesi.Geciktirici etkisi ile efsane olan stag sprey kullanabilirsiniz.En etkili bayan azdırıcı ürünlerini bulabilirsiniz.
güzel anlatım olmuş elinize sağlık
elinize sağlık.
bende bir program var programı client olarak çalıştırmak istedim ancak anabilgisayarın (server) ip adresini görmüyor. Ne yapabilirim? Yardımcı olursanız sevinirim.